Wesele to ważny obrzęd w naszej tradycji wielokrotnie opisywany w kanonach naszej literatury. Weselne wizje Wyspiańskiego i przebieg wesela Boryny zna każdy Polak.

Staropolskim weselnym ciastem obrzędowym był kołacz opiewany przez renesansowego poetę Szymonowica. Od XVIII wieku w miejsce kołaczy na weselnym stole zaczęły pojawiać się torty, ciasta tak samo koliste ale wypiekane według innych receptur. Tort weselny jest obowiązkowym elementem całej uroczystości. Serwuje się go tuż po oczepinach. Młoda para wspólnie dzieli tort pomiędzy gości na znak nowego, wspólnego życia i wspólnych obowiązków. Dlatego tort weselny musi mieć pokaźne rozmiary, aby starczyło go dla wszystkich gości oraz mieć słodki smak, ponieważ ma symbolizować takie pożycie. Tradycyjnie powinien być też biały, jak welon panny młodej, chociażby brała ślub po raz kolejny.

Każdy wykonany przez nas tort weselny jest niepowtarzalny, przygotowywany zgodnie z Twoim wyobrażeniem i życzeniem. Oferujemy torty na stelażach, na tacach i w innych kształtach, w określonej przez Ciebie kolorystyce i smaku, z wybranym ornamentem i zdobieniami.

Towarzyszami pięknego tortu będą inne ciasta z naszej cukierni. Serniki, lekkie śmietanki, kremy i inne pyszności możesz także zamówić w naszej pracowni.